22feb

In deze foodblog geef ik je inspiratie met uitgelichte recepten & ingrediënten. De artikelen geven je informatie over zowel gezondheid als heerlijke combinaties.

Appeltaart – Gezond bakken

DIT HEB JE NODIG

  • 3 appels (ik heb Jonagold genomen)
  • 2 handjes rozijnen
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels honing
  • 300 gram volkoren speltmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 3 dadels
  • 250 ml amandelmelk
  • 2 eetlepels olijfolie (plus beetje extra om in te vetten)

WERKWIJZE

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil twee appels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Meng ze in een kom samen met de rozijnen, de kaneel en 1 eetlepel honing.
  • Doe het meel, het bakpoeder, de eieren, de dadels, de amandelmelk, de overige eetlepel honing en de twee eetlepels olijfolie in een keukenmachine. Meng tot een stevig maar smeuïg mengsel.
  • Doe het beslag bij de appeltjes en rozijntjes. Meng goed door.
  • Leg onderin een kleine springvorm (ik heb er eentje van 22 cm, 20 of 24 kan ook) een vel bakpapier. Klik de ring erop en knip de zijkanten eraf. Nu is de onderkant bekleed met papier. Vet de zijkanten in met wat olie.
  • Schep het appelbeslag in de springvorm en druk goed aan.
  • Snijd de overige appel in dunne plakjes en leg op het beslag.
  • De taart kan de oven in! Bak goudbruin en gaar in ongeveer 35 minuten. De taart is klaar als een satéprikker die je erin steekt er weer schoon uitkomt.

Brownie – Gezond bakken

DIT HEB JE NODIG

  • 425 gram zoete aardappels
  • 100 gram gemengde ongezouten noten
  • 100 gram speltmeel
  • 45 gram cacaopoeder
  • 1 ei
  • snuf zeezout
  • 3 eetlepels honing
  • 1 zakje bakpoeder

WERKWIJZE

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met water gedurende 15 minuten. Laat ze even afkoelen en pureer ze dan met behulp van een keukenmachine.
  •  Hak de noten grof. Zeef het speltmeel in een kom en voeg de cacao en het bakpoeder toe. Roer door elkaar en voeg dan de gepureerde zoete aardappel een ei, ongeveer driekwart van de fijngehakte noten, wat zeezout en en de honing toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  •  Leg een vel bakpapier in de ovenschaal en verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm. Strooi de rest van de noten erover en zet de ovenschaal in de oven gedurende 40 minuten. Check altijd even of de brownies gaar zijn met een satéprikker.

Japanse Kip met prei, omelet en rijst

INGREDIËNTEN 

  • Basmatierijst 250g
  • Prei 2 stengels 
  • Ajuin 1
  • Eieren 6
  • Lente-ui  3 stengels
  • Olijfolie en arachideolie scheutje 
  • Rijstazijn 4 el
  • Teriyaki saus 4 el 
  • Sesamzaadje 2el
  • Gember 20g 

BEREIDINGSWIJZE

  • Snipper de ui fijn en stoof ze aan in een pot met wat olijfolie. Doe er de rijst bij en voeg er water aan toe totdat de rijst volledig onderstaat. Nu mag je kruiding geven aan de rijst: zout, een bouillonblokje. Zet een deksel op de rijst en laat een tiental min garen. 
  • Spoel de prei en snijd hem in julienne ( repen). Doe wat water in een pan en stoof er de prei in aan. Kruid met peper, zet het deksel op de pan en laat dan evenstoven. 
  • Kluts de eieren in een kommetje. Doe een scheutje arachideolie in een pan en bak een dikke omelet. Houd de omelet nog even apart eens gebakken. 
  • Snijd de kippendijen wat willkeurig in blokjes en reepjes en marineer. Doe wat arachideolie in de pan van de omelet en laat de kip aankorsten. 
  • Schep de rijst in een kom of bord en leg er de gebakken kip, prei en stukje omelet bij. 
  • Werk af met wat lente ui

Stoofpotje met Kip en 4 Groenten

INGREDIËNTEN 

  • Kippenbouten  8 stuks
  • Wortel  2
  • Venkel  2 knollen
  • Mange-tout bonen  200g
  • Aubergine  1
  • Ui  1
  • Wilde rijst  250g
  • Olijfolie  6 el
  • Peper en zout
  • Tijm
  • kippenboullion  500ml

BEREIDINGSWIJZE

  • Neem een braadpan of snelkookpan.
  • Doe hier 3 el olijfolie en bak de kippenbouten. kruid ze ondertussen met peper, zout en tijm.
  • Bak de kippenbouten tot er een krokantkorstje ontstaat en haal ze uit de braadpan. ze hoeven niet gaar te zijn.
  • Snij de groenten en stoof ze aan. Kruid af met peper en tijm.
  • Voeg de kippenbouillon aan de groenten toe en breng tot aan het kookpunt.
  • Voeg hierna de kippenbouten toe en laat een paar uur pruttelen op een laag vuurtje.
  • Kook hier de wilde rijst bij en genieten maar.

Salade Tomaat Mozarella

INGREDIËNTEN 

  • Salade naar keuze 
  • Aan halve bol mozzarella 
  • Kerstomaatjes
  • Komkommer
  • Pijnboompitten 

DRESSING 

  • Balsamico azijn  1 el 
  • Scheutje olijfolie 
  • Italiaansekruiden  1 tl
  • Citroensap  1el 
  • Zwarte peper en grof zout 

04 mei, 2023
0

Suikeranalyse

Je bloedsuikerspiegel 24/7 meten gedurende 14 dagen? Met de glucosesensor krijg je een compleet beeld van hoe jouw bloedsuikerspiegel reageert op jouw levensstijl.
Read More
31 jan, 2023
0

Kookworkshops

Samen maken we een lekker gezonde maaltijd in een gezellige en ontspannen sfeer. Per kookworkshop focussen we op één maaltijdmoment en maken we hier verschillende recepten rond. Ik zorg voor…
Read More